joi, 12 ianuarie 2012

The Insider



         Ai mai spune adevărul dacă asta te-ar costa totul – familia, copiii, casa, somnul liniștit? Sub această întrebare stă destinul lui Jeffrey Wigand, un cercetător chimist ale cărui cunoștințe despre politica mariilor corporații producătoare de tutun ar putea transforma radical industria și viețile fumătorilor.
”The Insider” (1999), în regia lui Michael Mann, e un thriller la granița dintre documentar și dramă. Cazul real în jurul căruia e scris scenariul a fost construit de jurnalistul CBS Lowell Bergman, realizatorul emisiunii 60 minutes. Ceea ce pentru CBS sunt simple surse, pentru el sunt martori importanți, oameni ordinari puși sub presiune extraordinară. Bergman e un jurnalist de investigație experimentat. Pentru el, a fi fidel acestor oameni – martori cheie – e o condiție intrinsecă profesionalismului. Relația cu Jeffrey Wigand pornește pe fondul intrării în posesie a unor documente în limbaj tehnic, pentru a căror descifrare apelează la specialist. Informațiile pe care însă le cunoaște Wigand sunt de o asemenea importanță, încât încălcarea contractului de confidențialitate ar decide ruptura definitivă de companie și, o dată cu aceasta, repercusiuni grave asupra familiei.
Jurnalistul îi propune un interviu. Wigand acceptă, în ciuda amenințărilor din partea vechilor angajatori. Povestea lui e suficient de interesantă încât să poată fi difuzată cenzurat, consideră producătorii CBS News. În realitate, în urma procesului intentat de corporația Brown and Williamson, redacția se teme de consecințele financiare ce le vor avea de suportat. Accentul se mută astfel din sfera intrigilor corporatiste către problematica eticii jurnalistice.
Dacă adevărul ar face fumătorii liberi, sunt datori jurnaliștii să-l spună cu orice preț? Dar dacă prețul nu se vrea a fi plătit? Până unde contează loialitatea față de surse? Dar cea față de bani? Etica și integritea morală devin într-un astfel de context simple artificii retorice, insuficiente până și spectatorului pasiv. 
Performanța reușită de Al Pacino și Russell Crowe  de a transpune intensitatea și riscurile procesului de demascare a lăcomiei corporatiste fac filmul o experiență unică, la fiecare vizualizare. The Insider e un film neașteptat de actual și provocator. Pentru că adesea oamenii care au îndrăznit să riște totul rostind adevărul au fost condamnați de societate la ignorare și uitare. Iar pentru că istoria se repetă, aceeași soartă le-a fost așternută cu abilitate și contemporanilor Bradley Manning și Julian Assange. Poate că, până la urmă, morile de vânt nu pot fi întotdeauna învinse.

Niciun comentariu: