luni, 2 mai 2011

1 mai muncitoresc

Nu e niciun secret în faptul că majoritatea canalelor media se confruntă constant cu un anume deficit de subiecte. Când nu mai ai ceva interesant și relevant de zis, una din variantele facile e să distragi atenția publicului de la subiecte importante, unele deja cunoscute, către cu totul altele, mai degrabă irelevante și banale.
Fenomenul ”ce fac românii”. De Crăciun, ”câți bani scot românii din buzunar pentru masa de sărbători”, de Paști, ”pe ce cheltuie românii banii”; statistici la repezeală, sfaturi nutriționale și atenționări de la tot felul de ”părerologi” de serviciu, de grija ta, telespectator ignorant!
Cum petrec românii de 1 mai? Pe lângă faptul că anul acesta, ziua muncii nu ar fi trebuit să reprezinte nimic, fiind, calendaristic, zi de weekend, televiziunile nu s-au abătut de la clișeistica ”reportajelor” de 1 mai, vrând, chipurile, să explice plebei din fața televizorului cum stă treaba cu sărbătoarea națională.
Cui îi pasă ce mici se mănâncă în Vama Veche sau de lungimea medie a păturilor aduse de acasă? Se îmbogățește cineva spiritual sau cultural după asemenea revelații? Mă tem că nu. De fapt, mai mult de 60% din ”știri” și așa-zise exclusivități sunt cu desăvârșire ordinare, iar cine își pierde timpul urmărind asemenea inepții și banalități, trebuie că are o mare problemă.
Cât despre gluma de mai jos, lăsând la o parte caracterul ilar discutabil, e mai interesant modul în care cei din studio au trecut senin mai departe, fără a ”drege” nimic. De altfel, dacă tot au vrut să afle cum mai e prin Vama Veche, s-a văzut destul de clar.

Un comentariu:

Sebastian C spunea...

E ciudat cum mass-media prezinta ce mananca romanul de 1 Mai, unde petrece, cu cine petrece...dar uita sa arate de ce PETRECE.
Cred ca daca ai merge pe strada si ai intreba lumea la rande de ce sarbatorim 1 Mai...raspunsul care l-ai primi ar fi: "1 Mai muncitoresc, sarbatoare din perioada comunista!"
Foarte putini sunt acei oameni care stiu de manifestarile din Chicago din 1866, cand 90.000 de oameni au marsaluit prin oras pentru ca noi azi sa putem avea ziua de munca de doar 8 ore...luand in considerare ca in acea perioada patronul iti impunea cate ore sa lucrezi (10, 12, 14).
De aici vine ziua de 1 Mai, dar mass-media nu e interesata sa arate asa ceva...e prea banal, din punctul lor de vedere